Rågsurdegsgrund (av Martin Johansson)
Dag 1, morgon
100 g ljummet vatten
30 g ekologiskt rågmjöl
Rör i hop i en glasburk och lägg locket lätt på. Ställ varmt, gärna i skåpet ovanför kylen.
Låt blandnigen stå i 3 dygn. Skaka försiktigt morgon och kväll.
Dag 4, morgon
100 g ljummet vatten
60 g ekologiskt rågmjöl
Blanda allt i glasburken.
Dag 4, kväll
100 g ljummet vatten
60 g ekologiskt rågmjöl
Nu bör jäsprocessen börja om inte, låt stå i 10-12 timmar.
Slå ut allt utom 50 g och fyll på med mera vatten och mjöl (100+60g).
Dag 5, morgon
Upprepa tidigare steg, dvs häll ut allt utom 50 g och fyll på med vatten och mjöl.
Dag 5, kväll
Surdegen bör ha jäst till dubbel storlek och liknar chokladmousse i konsistens, om ej, upprepa tidigare steg.
Klart att baka!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar