söndag 24 januari 2010
Solitär
I denna vita natur kan man hitta kraftfulla färger. Som en förbjuden frukt satt detta ensamma nypon och lockade. Ensam söker sällskap.
Manlig fröken Ur
Timjan. En av mina absoluta favorit örter. I köksfönstret står våra örter som används mer eller mindre dagligen. Oregano, timjan, rosmarin.... Har man tur och gröna fingrar är den färska basilikan helt fantastisk och ljusår i från den torkade på burk. I somras hade vi en citron-timjan som gav en fräshör till maten och samtidigt en tyngd.
Ikväll blir det hemmagjord falafel med en vitlöks- och timjansås samt grönsaker och bulgur.
lördag 23 januari 2010
Nattjäst surdegsbröd
Har precis tagit ut dessa fina ur ugnen. Jag utgick ifrån Martin Johanssons nattjästa surdegsbröd med viss ändring. Tog i en del durumvete istället för enbart vetemjöl special och istället för att vika och jäsa i rumstemperatur 2 timmar innan jäsningen i kylen, jäste jag i kylen först över natten och vek och jäste i rumstemperatur dagen efter. Detta verkade fungera också och det kändes skönt. Har redan provsmakat rikligt med smör och tror de kommer bli bra till pumpasoppan till kvällen.
Pumpa på Lördag
söndag 17 januari 2010
Glad av Choklad
Mera tulpaner
lördag 16 januari 2010
Vårtecken
Suraste
Jag har nu provat göra Martin Johanssons suraste surdegsbröd på råg. Det doftar fantastiskt och det påminner mig om min barndom när vi hemma alltid hade detta finska rågbröd. Dessvärre vet jag inte vad som hände, möjligtvis gjorde jag de för höga, för de blev döbakade inuti. Men smaken är fantastisk, så jag har snittat dom längst med och eftertorkat dem i ugnen så de blivit lite hårdare, som skorpor. Funkar nog med lite ost och marmelad till eftermiddagskaffet!
fredag 15 januari 2010
Rastlöshet
Sur surdeg
Dåså! Nu är min nya rågsurdeg klar och denna gång verkar den må som den ska! Tänk att man kan bli så glad när någon är sur.
Rågsurdegsgrund (av Martin Johansson)
Dag 1, morgon
100 g ljummet vatten
30 g ekologiskt rågmjöl
Rör i hop i en glasburk och lägg locket lätt på. Ställ varmt, gärna i skåpet ovanför kylen.
Låt blandnigen stå i 3 dygn. Skaka försiktigt morgon och kväll.
Dag 4, morgon
100 g ljummet vatten
60 g ekologiskt rågmjöl
Blanda allt i glasburken.
Dag 4, kväll
100 g ljummet vatten
60 g ekologiskt rågmjöl
Nu bör jäsprocessen börja om inte, låt stå i 10-12 timmar.
Slå ut allt utom 50 g och fyll på med mera vatten och mjöl (100+60g).
Dag 5, morgon
Upprepa tidigare steg, dvs häll ut allt utom 50 g och fyll på med vatten och mjöl.
Dag 5, kväll
Surdegen bör ha jäst till dubbel storlek och liknar chokladmousse i konsistens, om ej, upprepa tidigare steg.
Klart att baka!
onsdag 13 januari 2010
Halvår
måndag 11 januari 2010
söndag 10 januari 2010
Baguetter
Idag har jag bakat två snabba och goda baguetter med solrosfrö. Eftersom jag inte vet hur mycket kraft min första surdegsgrund har vågade jag inte chansa utan tillsatte jäst. Däremot slängde jag i en del surdegsgrund för den goda smakens skull.
Receptet är inspirerat av Martin Johanssons baguetter.
Baguetter med solrosfrö
3,5 dl ljummet vatten
1 pkt jäst
100 g surdegsgrund
150 g durumvetemjöl
50 g rågmjöl grovt
300 g vetemjöl special
5 g ljus sirap
15 g salt
2 dl solrosfrö
Lös jästen i det ljumna vattnet. Blanda i de övriga ingredienserna utom saltet. Kör långsamt i degblandare i 7 min och tillsätt sedan saltet. Kör i 3 min till. Låt jäsa under bakduk på en varm plats i en timme.
Dela degen i två delar och forma till två baguetter. Låt jäsa ytterligare i 45 min under bakduk.
Sätt ugnen på 275 ° med en plåt i mitten och en plåt längst ner. Stoppa in baguetterna på mitten-plåten och lägg några isbitar på den nedersta. Efter några minuter sänker du ugnen till 225° och efter 15 min öppna och vädra ut ångan. Efter ca 25 min är baguettera klara.
Lördagkväll
Saffran- och rotsaksgryta med Kronärtskockskräm
Saffran- och rotsaksgryta med kronärtskockskräm
5 morötter
2 stora palsternackor
1 gul lök
1 gul paprika
1 röd paprika
1/2 fänkål
1/2 squash
8 sparrisar
12 sockerärtor
1 burk krossade tomater
1 burk passerade tomater
2 vitlöksklyftor
1 dl vitt vin
1 buljongtärning
3 dl vatten
2 msk tomatpuré
1 kuvert saffran
3 dl matlagningsgrädde
Dragon
Salt
Peppar
1 burk inlagda kronärtskockshjärtan
1 vitlöksklyfta
rivet skal från en halv citron
2/3 burk kesella
salt
peppar
Börja med att skiva squashen och fänkålen. Fräs i olja några minuter tills de börjar bli lite mjuka och får färg. Skär palsternacka, lök och paprika i lagom stora bitar. Häll över squashen och fänkålen i en skål så länge och stek på samma sätt palsternacka, lök och paprika. Skär morötterna i lagom stora bitar. Häll över palsternacka, lök och paprika i samma skål som squashen och fänkålen. Fräs Morötterna i olja några minuter tills de börjar mjukna och får färg. Pressa över vitlöken och häll över grönsakerna från skålen i grytan och häll på vitt vin, smulad buljongtärning och vatten. Låt fräsa en stund. Tillsätt tomatpuré, krossade- och passerade tomater. Låt koka ett tag tills grönsakerna börjar bli lagom mjuka. Tillsätt sparris och sockerärtor och låt koka ytterligare 2 min. Häll i saffranet och häll på grädden. Krydda med dragon och salta och peppra efter tycke.
Mixa kronärtskockorna med citronskal, vitlök och blanda i kesellan. Salta och peppra.
Serveras ovanpå grytan.
Levain
Levain 2 st
Dag 1, kväll
100 g rågsurdegsgrund
200 g ljummet vatten
150 g vetemjöl special
50 g rågmjöl grovt
Blanda allt i en bunke, täck med plast och ställ lagom varmt över natten, gärna i skåpet över kylen.
Dag 2, morgon
Surdegen från gårdagen
450 g vatten
750 g vetemjöl special
25 g salt
Blanda alla ingredienserna förutom saltet och kör i degblandare i 8 min (5 min på låg hastighet och 3 min lite fortare). Tillsätt saltet och kör i ytterligare 2 min. Smörj en fyrkantig plastlåda med en neutral olja ex rapsolja, och häll över degen. Sätt på locket och jäs degen till dubbel storlek ca 3-5 tim. Under jäsningen ska degen vikas, först efter en timme sedan var 30 min. Då viker du med blöta händer från vänster in mot mitten, från höger in mot mitten, uppifrån och in mot mitten och underifrån och in mot mitten. Det viktiga här är att degen sträcks ordentligt.
Sätt ugnen på 275° och placera en plåt i mitten och en oöm plåt lägst ner.
Mjöla bakbordet och vänd upp och ner på lådan. Utan att knåda degen skär du den i två delar och drar i varje fyrkant till ca 30x30 centimeter, mjöla på degen och vik över den ena sidan till den andra. Låt fliken ligga på sidan ifall brödet vill spricka lite. Lyft försiktigt över det till bakplåtspapper. Gör likadant med det andra brödet.
Sätt in bröden på den mittersta varma plåten, lägg några isbitar på den undre och sänk temperaturen till 250°. Efter 15 min öppnar du luckan och släpper ut ångan och sänker till 200°. Upprepa vädringen var femte minut tills brödet är färdigt. Detta tar ca 30-35 min eller när innertemperaturen är 96 °. Låt svalna på galler.
Första bröden
Dock var jag orolig över att det inte skulle jäsa ordentligt eftersom min surgrund inte verkade så väldigt aktiv, så jag tillsatte lite jäst för att det skulle få en spark i baken men samtidigt få smak av surdegen.
Jag har nu satt en ny rågsurdegsgrund efter Martin Johanssons recept och hoppas på att jag kan slippa jästen helt vid nästa försök.
fredag 8 januari 2010
Surdeg
Jag har för första gången provat att göra surdegsgrund. Har blivit så vansinnigt inspirerad av paindemartin.blogspot.com och drömmer om det perfekta surdegsbrödet. Men för ärlighetens skull verkar det inte gå som jag hoppats. Har nu haft min lilla surdegsgrund i fem dagar med den varken spottar eller fräser (hade drömt om nybakat frukostbröd till helgen) så det här kan gå precis hur som helst. Har ändå bestämt mig för att göra ett försök och har i kväll matat den och hoppas på under till morgondagen. Samtidigt har jag satt en ny rågsurdegsgrund ifall den jag har är utom hopp. Nu håller jag tummarna och hoppas på mirakel.
Fredagsmys
Rostade rotfrukter och pestogratinerad quorn
Potatis
Palsternacka
Morot
Gul lök
Rosmarin
Timjan
Dragon
Chili-olja
Vitlök
Salt å peppar
Quornfiléer
Soltorkade tomater
Färsk basilika
Pinjenötter
Vitlök
Matlagningsgrädde
Olivolja
Riven ost
Börja med att klyfta potatisar och lägg dessa i en ungsform. Häll olja över och ställ in i 225° i mitten av ugnen. Fortsätt med att skära lika stora bitar av moroten. Lägg dessa i formen efter ca 5 min. Gör på samma sätt med löken och palsternackan. Olja in ordentligt och pressa vitlök över. Häll på rosmarin, timjan och dragon, helst färsk men det fungerar också med torkad. Salta och peppra. Låt stå ca 40 min.
Mixa soltorkade tomater, pinjenötter, vitlöksklyfta, basilika, matlagningsgrädde, några droppar olivolja, salt och peppar med en stavmixer. Vill du ha lösare tar du mera matlagningsgrädde och vill du ha fastare tar du mindre. Stek under tiden quornfiléer. Lägg filéer i en form och klicka peston ovanpå. Avsluta med att strö riven ost över. Ställ in bredvid rotsakerna och låt gratinera ca 15 min tills osten blivit gyllebrun.
Servera med en klick crème fraiche.
torsdag 7 januari 2010
Efterlängtade
onsdag 6 januari 2010
Kyla
Essence
Vill passa på att lovebomba lite om Iittalas Essences nya familjemedlem. Ett champagneglas som har en mängd användningsområden. Just på grund av dess fina form, låg och öppen, går dem att använda till coctails, drinkar, champagne, efterrätt mm. Jag tycker att de e helt fantastiskt vackra och de fick en självklar plats i glasskåpet bland de andra Essence-glasen. Dess sköra och vackra elegans spelar högt på mina toner.
Spicy Chocolat
Jag har aldrig varit en té-älskare. Vad som är gott med varmt vatten med lite sträv, blaskig smak har jag aldrig förstått. För några år sedan lärde jag mig att dricka chai-te, men då med mycket smak och mycket varm mjölk, så egentligen kanske det var chai-latte jag började tycka om. Hur som helst är det trevligt att mot kvällen dricka något varmt, som nu, när kylan biter där ute.
Därför gör jag nu ett nytt försök och det framför allt för att vi fått en burk med Kusmi-té. Jag har läst att det ska vara ett speciellt gott té och dessutom är ju burkarna så fantastiskt vackra att man nästan blir sugen bara av att titta på dem. Men jag kommer nog vara tvungen att ha i varm skummad mjölk till en början. Babysteps.
Leve hjortron!
Trettondagsafton
Trettondagsafton innebar i år en riktigt trevlig ost-kväll med kära vänner. Det är nog inte mycket som slår ett par trevliga ostar med ett gott vin till. Igår inhandlades på Blomsterpralinen fyra ostar för kvällens fest. En Gruyère, en Sörmlandsädel, en Guinness och en hård getost från Frostmofjället. Dessa fyra ihop med päron, äpple, kiwi, fikonmarmelad, delikatess-kapris, salta kex, rågkex, dadlar och mörk choklad utgjorde en fantastisk smaksensation. Och ännu bättre smakade de i goda vänners lag. Extra vacker var Guinness-osten som ystats flera gånger i guinnessöl, och detta gav den dess tjusiga marmorering. Min favorit var Gruyèren, en smakrik hårdost som smälter i gommen.
måndag 4 januari 2010
Thai-nudelsallad
Thai-nudelsallad
Tunna risnudlar
Morötter
Gurka
Purjolök
Avokado
Färsk koriander
Quornfilé/räkor
Alfa-alfagroddar
Blandsallad
Wasabi och sesam-krydda
Marinad:
Sweet chilisås
Lime
Sesamolja
Risvinäger
(Fisksås/oystersås)
Börja med marinaden. Blanda ingredienserna efter tycke och riv skal och ha i saft av limefrukten. Koka risnudlarna och skölj dem i kallt vatten någon minut. Blanda med marinaden när nudlarna är ljumna. Finstrimla grönsakerna och grovhacka koriandern. Blanda tillsammans med nudlarna. Strimla quornfilén och stek den så den får färg alt. skala räkor och blanda i. Krydda med Santa Maria's Wasabi-sesamkrydda och häll upp på ett serveringsfat. Skiva avokado och lägg på sidan.
Nyhet
söndag 3 januari 2010
Kavring
Vad är skönare en söndagsmorgon än att dra ihop en kavring-smet? Fem minuter senare börjar det hända någonting i ugnen som sprider ljuva dofter. Efter en tvåtimmars promenad med mannen blev det kaffe och kavringmackor i värmen i hemmet.
Kavring 2 limpor
6 dl filmjölk
4 dl mörk sirap
2,5 msk bikarbonat
6 dl vetemjöl special
6 dl rågmjöl fint
1 tsk salt
(brödkryddor)
Rör i hop de våta ingredienserna i en bunke. Rör i hop de torra ingredienserna och blanda med de våta. Konsistensen blir mer som en smet än som en deg. Häll i två smorda och mjölade brödformar och grädda längst ner i 180 grader i ca 60 minuter. stjälp upp och låt svalna under duk.
Grönt e skönt
fredag 1 januari 2010
Rött?
Gott Nytt 2010
Vanligtvis går 1:a januari alltid i moll. Av någon anledning känns det alltid som något kärt har förlorats. En tung känsla över bröstet som gör att jag bara vill ligga kvar i sängen och låta dagen passera lika fort som den kom. Men denna dag kändes annorlunda. Jag vaknade med samma leende på läpparna som jag somnade med efter en fantastiskt trevlig nyårsfest med de käraste vänner. Hur kan man känna sig låg efter ett nästan 12-timmars race med god mat, gott vin, skratt, dans och nya bekantskaper? Det klarade inte ens jag. Tack alla fina för gårdagen!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)