fredag 15 januari 2010

Sur surdeg

Dåså! Nu är min nya rågsurdeg klar och denna gång verkar den må som den ska! Tänk att man kan bli så glad när någon är sur.

Rågsurdegsgrund (av Martin Johansson)

Dag 1, morgon
100 g ljummet vatten
30 g ekologiskt rågmjöl

Rör i hop i en glasburk och lägg locket lätt på. Ställ varmt, gärna i skåpet ovanför kylen.
Låt blandnigen stå i 3 dygn. Skaka försiktigt morgon och kväll.

Dag 4, morgon
100 g ljummet vatten
60 g ekologiskt rågmjöl

Blanda allt i glasburken.

Dag 4, kväll
100 g ljummet vatten
60 g ekologiskt rågmjöl

Nu bör jäsprocessen börja om inte, låt stå i 10-12 timmar.
Slå ut allt utom 50 g och fyll på med mera vatten och mjöl (100+60g).

Dag 5, morgon
Upprepa tidigare steg, dvs häll ut allt utom 50 g och fyll på med vatten och mjöl.

Dag 5, kväll
Surdegen bör ha jäst till dubbel storlek och liknar chokladmousse i konsistens, om ej, upprepa tidigare steg.
Klart att baka!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar