söndag 14 mars 2010

Småbröd


Små fina baguetter/ciabattor blev det på surdegen denna vecka. Med start i torsdagskväll och avslut på lördag morgon. Sega, håliga, härliga små bröd. Väldigt goda att skära itu och rosta och ätas med lite smör och en god aprikosmarmelad.
Ett annat helt fantastiskt bröd jag provade senare på dagen var ett mörkt håligt bröd med hård skorpa. Men en mjuk chèvre och hallonmarmelad smakade den ljuvligt. Detta fick vi på Fåfängans underbara brunch, och med utsikt över hela Stockholm avnjöt vi en underbar måltid med all sköns läckerheter. Det hela avslutades med egen-gräddade pannkakor, pannacotta och en mustig chokladkaka.



Småciabatta

Dag 1, kväll
100 g rågsurdegsgrund
200 g ljummet vatten
120 g rågmjöl

Blanda ihop allt och låt vila i en bunke under plast i rumstemperatur i ca 20 tim.

Dag 2, kväll
Surdegen från kvällen innan
550 g ljummet vatten
200 g dinkelmjöl
150 g rågmjöl
500 g vetemjöl special
3/4 dl olivolja
25 g salt

Kör alla ingredienserna utom saltet i en degblandare i några minuter. Häll i saltet och kör ytterligare några minuter. Degen blir väldigt lös. Lägg degen i en inoljad plastbunke och låt jäsa ca 5 tim i rumstemperatur. Under tiden drar och viker du degen 3-5 gånger. Ställ in degen i kylen under natten.

Dag 3, morgon
Stjälp försiktigt ut degen på mjölat bord och dela i två delar. Dra varje del till en retangel, ca 20 x 30 cm och dela varje i åtta bitar. Lägg på bakplåtspapper och låt jäsa ca 20 min. Grädda i mitten av ugnen i 275°, lägg några isbitar på en plåt underst. Ca 13 min behöver de för att bli klara, låt svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar