tisdag 25 december 2012

Julklappsfix och matbestyr

Hela helgen innan jul gick åt att fixa ätbara julklappar. Vi har haft en riktig bagarstuga och julmatsstök i köket, mannen och jag. Vi började med att koka egen glögg, eller det blev mer ett kryddvin då vi inte sötade upp den så mycket.
Vi hällde socker i botten på en stor kastrull, apelsinsaft och skal, citronsaft och skal, mandarinsaft och skal, kanelstänger, vaniljstång, lagerblad, kryddnejlika, pomerans, färsk ingefära och lite rödvin. Det fick koka upp så smakerna från kryddorna frigjordes. Sen hällde vi på ett par liter rödvin, en flaska portvin och några stjärnanisar. Detta stod sen och drog ca 15 timmar innan vi silade av och hällde på flaska. Voila!   



En flaska fick våra vänner C & F som bjöd in oss till sitt julhem kvällen innan julafton på god mat och mys. En flaska fick mannens föräldrar och en flaska fick mannens bror och sambo. Den sista flaskan behöll vi själva.

Sen kokades det senap och en riktigt stark en blev det. 


Med massa färskriven pepparrot och mos från torparäpplena blev det en god senap med massa drag i. 

 Och nybakt.

 Två levain blev det. Ena följde med till C & F och det andra brödet får bli hemma att lägga skinkskivan och den starka senapen på. 

Perfekt segt med fina hål.

 Och julknäcke med kummin, salvia och fänkål bakades kvällen innan julafton. Bakstenen gör att bröden blir spröda och goda.

Och jag fejjade med veggosill (inlagd aubergine) medan sambon lagade två olika sillar: whiskeysill och pepparrot- och dijonsill. Så kokade vi kola två omgångar och sambon gjorde en vegetarisk fänkålsjansson som är så smaskig att den borde göras oftare än bara till jul.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar