fredag 6 augusti 2010

Semesterns första Levain




Seg och hålig levain
2 stora bröd

Dag 1, kväll
100 g rågsur
200 g vetemjöl special
200 g ljummet vatten

Blanda allt i em bunke och täck med plastfilm och ställ varmt över natten.

Dag 2, morgon
Surdegen från kvällen
450 g ljummet vatten
750 g vetemjöl special
20 g salt
lite sirap

Blanda allt utom sirapen och saltet i maskin i 5 min på låg hastighet. Häll i lite sirap och öka hasigheten och kör ytterligare 5 min. Häll i saltet och kör 5 minuter. Häll över i oljad plastlåda och ställ att jäsa till dubbel storlek. Detta tar ca 3-5 tim. Under tiden viker du degen 3-5 gånger. Från utsidan och in, känn att degen spänns.
Sätt ugnen på 275° med en plåt i mitten och en oöm plåt längst ner. Häll över degen på mjölat bord och dela i två delar. Dra försiktigt varje rektangel utan att förstöra luftbubblorna i, till 20x30 cm stora rektanglar. Vik ena sidan över den andra och mjöla översidan. Lägg försiktigt på bakplåtspapper och lägg på den varma plåten i mitten. Lägg tre isbitar på den undre plåten. Sänk till 250° och grädda i en kvart. Släpp ut lite ånga och sänk till 200°. Bröden är färdiga när de mäter 96° innuti. Det tar ca 20-30 min.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar