lördag 27 mars 2010

Gott Gott!


Surdegsbröd med solrosfrön

Dag 1, kväll
150 g rågsurdegsgrund
120 g rågmjöl
200 g ljummet vatten

Blanda allt i en bunke, plasta över och ställ på ett varmt ställe över natten.

Dag 2, eftermiddag - kväll
rågsurdegen
200 g dinkelmjöl
250 g vetemjöl special
300 g manitoba cream
450 g 40-gradigt vatten

Blanda ihop, och ställ undan en timme.

25 g salt
1 msk rapsolja
5 msk mörk sirap
100 g rågmjöl
70 g rostade solrosfrön
100 g 40-gradigt vatten

Blanda i allt i första degen och blanda ordentligt. Häll i en oljad plastlåda och jäs degen ca 5 timmar med locket på i rumstemperatur. Varje timme viker du degen utifrån och in, det är viktigt att den spänns ordentligt. Ställ i kylskåp över natten.

Dag 3, morgon
Sätt ugnen på 250° och ha i en plåt i mitten och en i botten. Tag ut degen och låt jäsa i rumstemperatur ca 1 timma. Häll ut degen på bordet och mjöla ovanpå. Skär degen i 3 delan och drag degen till rektanglar. Vik ena kanten över den andra och mjöla ovanpå. Arbeta inte degen för att behålla bubblorna. Sätt över bröden till den mittersta plåten och släng några isbitar på den undre. Öppna luckan och vädra efter 15 min. Upprepa öppnandet var 5:e min tills bröden är klara. Innertemp ska vara 98°, detta tar ca 25 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar