söndag 7 februari 2010

Ciabatta kärlek

Veckans surdegsbak resulterade i mycket goda ciabattor med soltorkad tomat, rosmarin och timjan. Godast med enbart ett rejält lager smör. Sega och håliga och gjorda med kärlek.


Ciabatta med soltorkad tomat, timjan och rosmarin

Dag 1, kväll
100 g rågsurdegsgrund
100 g ljummet vatten
150 g vetemjöl special
50 g rågmjöl

Blanda ihop allt och låt vila i en bunke under plast i rumstemperatur i ca 20 tim.

Dag 2, kväll
Surdegen från kvällen innan
550 g ljummet vatten
800 g manitoba cream
3/4 dl olivolja
100 g strimlade soltorkade tomater
färsk timjan och rosmarin
25 g salt

Kör de 4 översta ingredienserna i en degblandare i några minuter och låt vila i 30 min. Häll i saltet, soltorkade tomater och örterna och kör ytterligare ca 10 min. Lägg degen i en inoljad plastbunke och låt jäsa ca 2 tim i rumstemperatur. Under tiden drar och viker du degen 3-5 gånger. Ställ in degen i kylen under natten.

Dag 3, morgon
Stjälp försiktigt ut degen på mjölat bord och dela i två delar. Dra varje del till en retangel, ca 20 x 30 cm och dela varje i åtta bitar. Lägg på bakplåtspapper och låt jäsa ca 40 min. Grädda i mitten av ugnen i 275°, lägg några isbitar på en plåt underst. Ca 13 min behöver de för att bli klara, låt svalna på galler.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar