Surdegssemlor
ca 12 st
Dag 1 kväll:
50 g rågsurgrund
100 g mjölk
100 g vetemjöl
Värm mjölken till fingervarm och blanda alla ingredienserna i en bunke. Sätt över plastfilm och jäs över natten i överskåpet ovanför kylen.
Dag 2 morgon:
Fördegen från kvällen innan
100 g smör
200 g mjölk
1,5 dl socker
1 + 1 ägg
500 g vetemjöl
5 g salt
1 tsk kardemummakärnor
2 tsk vaniljsocker
mandelmassa
mjölk
vispgrädde
Smält smör i en kastrull och häll över mjölken. Se till att det är fingervarmt. Häll fördegen, mjölkblandningen, 1 ägg och vetemjöl i degblandaren och kör i 8 min. Häll i socker, salt, vaniljsocker och krossade kardemummakärnor och kör ytterligare 5 min. Låt jäsa under plastfilm i 3-5 timmar. Rulla bullar, pensla med 1 äggula och grädda i 225° i ca 15 min eller tills klara. Låt svalna. Bullarna går bra att frysa in till senare.
Blanda inkråmet med mandelmassa och en skvätt mjölk. Vispa grädde och garnera med floursocker på hatten. Smaklig spis!
Ska man inte låta bullarna jäsa efter att man har rullat dem?
SvaraRadera