måndag 21 februari 2011

Surdegssemla - javisst!

Efter lite bakande har jag äntligen lyckats med att baka helt fantastiskt goda semlor - på surdeg! Inge jäst, bara en rågsur som grund. Prova - de blev sjukt goda!

Surdegssemlor
ca 12 st

Dag 1 kväll:
50 g rågsurgrund
100 g mjölk
100 g vetemjöl

Värm mjölken till fingervarm och blanda alla ingredienserna i en bunke. Sätt över plastfilm och jäs över natten i överskåpet ovanför kylen.

Dag 2 morgon:
Fördegen från kvällen innan
100 g smör
200 g mjölk
1,5 dl socker
1 + 1 ägg
500 g vetemjöl
5 g salt
1 tsk kardemummakärnor
2 tsk vaniljsocker

mandelmassa
mjölk
vispgrädde

Smält smör i en kastrull och häll över mjölken. Se till att det är fingervarmt. Häll fördegen, mjölkblandningen, 1 ägg och vetemjöl i degblandaren och kör i 8 min. Häll i socker, salt, vaniljsocker och krossade kardemummakärnor och kör ytterligare 5 min. Låt jäsa under plastfilm i 3-5 timmar. Rulla bullar, pensla med 1 äggula och grädda i 225° i ca 15 min eller tills klara. Låt svalna. Bullarna går bra att frysa in till senare.
Blanda inkråmet med mandelmassa och en skvätt mjölk. Vispa grädde och garnera med floursocker på hatten. Smaklig spis!

1 kommentar:

  1. Ska man inte låta bullarna jäsa efter att man har rullat dem?

    SvaraRadera