Saffransbullar med mandelmassa och apelsin
ca 70 st
300 gram rumstempererat smör
1 liter mjölk
100 gram jäst
3 pkt saffran
2,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
ca 23 dl vetemjöl
Mortla saffranet med 2 tsk socker och häll det i en kastrull med 1 dl mjölk, låt koka upp. Häll i resten av mjölken. Det ska vara aningen kallare än fingervarmt. Smula jästen i en bunke,
häll över degspadet och blanda sedan ner socker, smör, saltet
vetemjölet. Arbeta till en smidig deg, låt jäsa i plastlåda 30 minuter.
Fyllning:
500 gram smör
500 gram mandelmassa
5 msk socker
6 tsk vaniljsocker
1,5 apelsiner
Rör ihop rumstempererat smör med sockret och vaniljsockret. Riv mandelmassan och blanda ner med smöret. Ha i skal från 1,5 apelsin och lite apelsinsaft. Smaka vad du själv gillar. Vispa upp så det blir fluffigt.
Dela den jästa degen i två delar. Kavla ut
varje del till en rektangulär platta, bred på fyllningen.
Rulla ihop och skär i bitar (ca 2 cm breda). Lägg i bullformad med
snittytan uppåt. Låt jäsa under bakduk 30 minuter till. Pensla med ett
uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen, 225 grader i
ca 6 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar